Handen af van Jemen! De imperialisten beschermen alleen winsten en genocidair Israël

Vannacht [12/1/2023] hebben Amerikaanse en Britse luchtaanvallen tientallen van de meest gesofisticeerde bommen laten vallen op de hoofden van één van de armste bevolkingen ter wereld. De handen van de westerse imperialisten zijn besmeurd met het bloed van het Palestijnse volk. Tot nu toe konden ze zich verschuilen achter het feit dat ze niet direct de trekker overhaalden - hoewel ze de geweren, de bommen, het geld en de politieke dekking voor de slachting leveren. Ze hebben er altijd op aangedrongen dat de slachting met "gematigdheid" moest worden uitgevoerd, met "proportioneel geweld". Nu hebben ze direct ingegrepen in Jemen, waarmee ze het conflict in de regio roekeloos escaleren. Wij zeggen: handen af van Jemen! Weg met de imperialistische moordenaars!

[Source]

Dit moeten we de westerse imperialisten wel nageven: ze zijn heel transparant over waarom ze hebben ingegrepen. Zo verklaarden ze in een gemeenschappelijke verklaring bombastisch:

"In overeenstemming met het inherente recht op individuele en collectieve zelfverdediging, waren deze precisieaanvallen bedoeld om de capaciteiten die de Houthi's gebruiken om de wereldhandel en de levens van internationale zeelieden in een van 's werelds meest kritieke waterwegen te bedreigen, te verstoren en degraderen."

Biden benadrukte dat hij niet zou aarzelen om verdere maatregelen te nemen om:

"(...) het vrije verkeer van de internationale handel" te beschermen.

"Wat je ook vindt van de motieven en de rechtvaardiging van de Houthi's," verklaarde Britse minister van defensie, James Heappey, "we kunnen niet toestaan dat ze de wereldhandel proberen af te snijden als losgeld om hun politieke en diplomatieke doelen te bereiken."

Terwijl de Palestijnen hun doden tellen en we geduldig wachten op het oordeel van het Internationaal Gerechtshof over de vraag of ze het slachtoffer zijn van genocide of alleen maar van massamoord, moet er een veel ernstiger bedreiging voor de vrije wereld worden aangepakt: het heilige recht van scheepvaart- en oliemaatschappijen om winst te maken.

Sinds 2015 is het Jemenitische volk onderworpen aan een bloedbad door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, gesteund en bewapend door de VS, Groot-Brittannië en het Westen. Daarbij zijn al 150.000 mensen gedood door westerse munitie en nog eens honderdduizenden door honger en ziekte. Het verhaal van de oorlog tegen de Houthi-rebellen is één lange reeks oorlogsmisdaden: kunstmatige hongersnood, gebombardeerde bruiloften, begrafenissen en zelfs schoolbussen, hele families weggevaagd.

Nu doen de westerse imperialisten een beroep op het "internationaal recht" om hun bombardementen op Jemen te herhalen. Zo waarschuwen ze tegen elke inmenging in de lopende operaties van Israël en beschermen ze hun winst en commerciële belangen. De hypocrisie is om te walgen.

Theaterstuk

Op strategisch niveau is het moeilijk voor te stellen dat er is nagedacht over dit roekeloze bombardement, dat de regio nog dichter bij de afgrond brengt.

De imperialisten beweren in hun verklaring dat hun doel is:

"Om de [militaire] capaciteit van de Houthi's [die sinds november schepen in de Rode Zee aanvallen] te verstoren en af te breken."

Maar als dat het geval is, waarom werd de aanval dan voorafgegaan door persverklaringen waarin de bombardementen luidruchtig werden aangekondigd?

"Let op (Yemen)", zei Grant Schapps twee dagen geleden tegen de pers. "We gaan doen wat we moeten doen om deze bedreiging tegen te gaan."

De woordvoerden nationale veiligheid van het Witte Huis zei dit  een paar uur voor de aanval tegen de kranten - genoeg tijd voor de Houthi's om hun militair materieel in veiligheid te brengen.

Het hele gebeuren was een stukje theater om de onmacht van de imperialisten te verbergen- een heel duur en riskant stukje theater. Het zal de problemen waar ze zich in hebben vastgereden niet oplossen. Sterker nog, het heeft het potentieel om ze nog veel erger te maken.

Het bombarderen van een paar locaties in Jemen zal niet de minste invloed hebben op de capaciteit van de Houthi's. Jaren van hevige bombardementen door de Saoedi's hebben de Houthi's niet kunnen verdrijven. Zelfs de invasie van de kleine enclave Gaza door Israël heeft Hamas slechts een deuk gegeven en is gedoemd om op lange termijn te mislukken.

Alleen een volledige invasie zou de capaciteiten van de Houthi's kunnen breken en het Amerikaanse imperialisme en zijn bondgenoten zijn daar, na de mislukkingen in Irak en Afghanistan, niet voor te vinden. Maar de afschrikkingsstrategie van de VS is tot nu toe ook een hopeloze mislukking geweest. Het is waar dat er Amerikaanse oorlogsschepen in de regio zijn gestationeerd om handelsschepen te 'beschermen', maar dit heeft alleen maar de onmacht van 's werelds machtigste marine aangetoond.

De Houthi's opereren niet met materieel dat gestationeerd is in een handvol hightechfaciliteiten die snel 'uitgeschakeld' kunnen worden. Ze gebruiken goedkope, op afstand bestuurde, onbemande boten vol met IED's en drones die bestaan uit commercieel verkrijgbare onderdelen die zonder veel moeite verborgen kunnen worden en snel en goedkoop vervangen kunnen worden.

De gemiddelde Houthi-drone kost naar schatting ongeveer 2000 dollar. Maar elke geleide raket die de Amerikaanse marine lanceert om een enkele drone uit te schakelen kost ongeveer $2 miljoen per stuk. En hun voorraad van dergelijke raketten is zeker niet onuitputtelijk.

"Het is een opmerkelijk zwak strategisch antwoord en een onbetaalbare berekening," jammerde het tijdschrift Forbes in december, "Maar het vertelt ons veel over de staat van het Amerikaanse militaire en politieke leiderschap en de tanende macht van Amerika."

Geen enkele redelijke oplossing

De situatie is beschamend voor de imperialisten. Een handvol slecht bewapende rebellen houdt de scheepvaart tegen in een zeeroute die gebruikt wordt om 15 procent van het wereldverkeer te vervoeren. Grote rederijen en oliemaatschappijen waaronder BP zijn al begonnen met het omleiden van hun schepen rond de Kaap de Goede Hoop, waardoor de transporttijd weken langer wordt en de kosten stijgen.

Dit zal de inflatiedruk in de wereldeconomie verhogen en veel bedrijven worden geconfronteerd met ernstige verstoringen. Tesla heeft aangekondigd dat het de productie van auto's in zijn Duitse fabriek zal moeten opschorten als gevolg van een tekort aan onderdelen die gewoonlijk via deze handelsroute aankomen. Ook bij Volvo Cars in Gent zal de productieband 3 dagen stilliggen.

Dit alles komt op een moment dat het waterpeil in het Panamakanaal een recorddiepte bereikt, waardoor de zeehandel in een andere belangrijke economische slagader wordt verstoord, en terwijl het kapitalisme te maken heeft met krachtige economische tegenwind die de wereld in een recessie dreigt te storten.

Maar de interventie van de imperialisten, die hun gezicht proberen te redden en tegelijkertijd een waarschuwing willen afgeven om uit het conflict met Israël te blijven en de scheepvaartroutes vrij te houden, zal de situatie niet stabiliseren.

De olieprijzen zijn sinds de bombardementen van gisteravond al met twee procent gestegen. En bovenal gieten ze olie op de brandende woede van miljoenen mensen in de hele regio, waar veel regimes al op het randje balanceren.

Dat is de achtergrond waartegen Anthony Blinken als een kip zonder kop door het Midden-Oosten rent om te proberen de Arabische leiders te kalmeren en een escalatie te voorkomen. Ondertussen maakt een seniele man in het Witte Huis al zijn inspanningen ongedaan door opdracht te geven om de Houthi's te bombarderen, die als enige in de regio actie hebben ondernomen tegen Israël.

Hoe valt dit te verklaren? Zijn de imperialisten van de VS gek geworden? Waarschijnlijk niet in klinische zin maar iemand aan de rand van de afgrond redeneert niet meer. De huidige situatie is buiten hun controle en wordt elke dag onbeheersbaarder. Wat ze ook doen, er is geen verstandige oplossing. Ze willen een escalatie vermijden, dat is waar. Maar niets doen is ook geen optie, want dat zal hun huidige zwakte alleen maar onderstrepen.

De verantwoordelijkheid voor de oorlog in Gaza, de destabilisatie van het Midden-Oosten en de onvermijdelijke vergeldingsacties, de verstoring van de zeehandel dit alles staat op de kerfstok van de Israëlische heersende klasse en vooral van de westerse imperialisten. En zij zullen de economische schade doorschuiven op de schouders van de armen.

Zij zullen niet tot de orde worden geroepen door uitspraken van het Internationaal Gerechtshof of het Internationaal Strafhof, noch door de VN, noch door vreedzame protesten in grote hoofdsteden. En ondanks het feit dat Biden en Sunak het Congres en het Parlement hebben omzeild, twijfelen we er niet aan dat de politici van de heersende klasse de imperialistische plannen alleen maar zouden hebben goedgekeurd als ze hen die keuze hadden gegund.

De enige echte vrienden die het Palestijnse en Jemenitische volk hebben tegen het imperialisme zijn de miljarden onderdrukten en arbeiders van de wereld. Om de oorlog tegen Gaza te stoppen, om Palestina te bevrijden en om te voorkomen dat de imperialisten de regio in een hel veranderen, moeten we het imperialisme omverwerpen. Alleen socialistische revolutie kan ons van dit alles verlossen. Wij zeggen klaar en duidelijk:

Handen af van Jemen!

Bevrijd Palestina!

Van Gaza over Brussel tot Washington: Intifada tot de overwinning! Revolutie tot de overwinning!

Join us

If you want more information about joining the IMT, fill in this form. We will get back to you as soon as possible.