Catalan

El terme «vessar llàgrimes de cocodril» deriva del fet que s’ha observat que els cocodrils vessen llàgrimes mentre devoren a les seves víctimes. Segons el Diccionari Collins, el significat de la dita és «fingir tristesa o simpatitzar amb algú sense preocupar-se realment per ell». En efecte, els cocodrils produeixen llàgrimes, però serveixen per a mantenir els ulls nets i lubrificats i no estan relacionades de cap manera amb les seves emocions. Avui tenim molts cocodrils en forma humana: es diuen Presidents, Primers Ministres, Secretaris d’Afers exteriors, caps de redacció de periòdics, etcètera. Però Biden destaca clarament com el Cocodril en Cap.

Avui, la guerra i el militarisme han passat al primer plànol de la situació mundial. En aquest context, marcat per la crisi orgànica del sistema capitalista, és més necessari que mai estudiar a Lenin. La seva obra L’imperialisme, fase superior del capitalisme, escrita el 1916 en plena Primera Guerra Mundial, és essencial per a comprendre els fenòmens de la guerra i l’imperialisme.

La data límit del 10 de març per a l’atac a Rafah ha passat i encara no ha ocorregut res. Serà que Netanyahu està dubtant? La resposta és clarament no. El govern israelià està maniobrant sota la pressió de l’exterior, en particular de l’administració estatunidenca, mentre que al mateix temps està dividit internament. Es deu la pressió estatunidenca a preocupacions humanitàries per part de Biden? La resposta, una vegada més, és no. Els Estats Units continua fent costat a Israel en el seu atac genocida contra el poble palestí, com demostra l’augment de la seva ajuda militar. Llavors, per què el retard en l’atac?

El següent manifest és de la importància més gran per al moviment comunista mundial. Fem una crida a tots els nostres lectors perquè l’estudiïn a fons i li donin la difusió més gran possible. Va ser aprovat per unanimitat pel Secretariat Internacional de la Corrent Marxista Internacional i constituirà el document fundacional d’una nova Internacional Comunista Revolucionària, que es llançarà al juny d’enguany.

En un altre atac escandalós a la llibertat d’expressió, diversos dels nostres camarades austríacs han estat citats per un fiscal estatal pel seu suport a la Corrent Marxista Internacional (CMI) i a Palestina. Rebutgem rotundament les acusacions infundades de l’Estat austríac i expressem la nostra total solidaritat amb els camarades objecte d’aquest atac.

El reverend Thomas Malthus va adquirir notorietat com a ardent defensor de la pobresa i la desigualtat en el segle XIX, en explicar que els pobres no ho eren a causa de l’explotació o la injustícia, sinó perquè simplement eren massa i, per tant, no podien ser proveïts pels limitats recursos de la humanitat. En l’actualitat, les idees de Malthus continuen circulant constantment sota diferents formes i fins i tot han adquirit una certa influència en l’esquerra. En aquest article, Adam Booth es basa en la crítica de Marx i Engels a Malthus per a exposar la falsedat i les implicacions reaccionàries d’aquestes idees en l’actualitat.

Després d’un mes del començament d’una neteja ètnica admesa pels dirigents israelians contra el poble palestí, l’OEPB, l’Organització d’Estibadors Portuaris de Barcelona, ha decidit “no permetre al nostre port l’activitat dels vaixells que continguin material bèl·lic”. A aquesta decisió s’ha afegit la USTP (Unión Sindical de Trabajadores del Puerto) el dia 8 de novembre.

Els titànics esdeveniments ocorreguts a Alemanya entre novembre de 1918 i octubre de 1923 constitueixen un capítol tràgic i amarg en el moviment obrer internacional. Es van perdre enormes oportunitats, en les quals la classe treballadora alemanya podria haver pres el poder repetidament, però tot va desembocar finalment en l’espantosa victòria dels nazis en 1933 i en l’anihilació del moviment obrer alemany. Els esforços revolucionaris dels treballadors alemanys van quedar frustrats per la traïció dels socialdemòcrates i pels tràgics errors comesos pels dirigents del jove Partit Comunista alemany.

L’atac d’ahir de Hamàs contra Israel (7 d’octubre) va ser un xoc, prenent per sorpresa la intel·ligència i l’establishment militar israelians, però no ens hauria de sorprendre gens ni mica. És la conseqüència directa de l’escalada de violenta repressió dels palestins promoguda per Netanyahu, que dirigeix el govern reaccionari més de dretes de la història d’Israel.

El Congrés de 2023 del Corrent Marxista Internacional (CMI) va marcar un punt d’inflexió important en la història de la nostra organització, enmig d’un canvi radical en la societat. Havent gairebé duplicat les nostres forces des de la pandèmia, el Congrés va estar ple d’esperit combatiu juvenil i de determinació. Es van reunir més de 400 camarades de més de 40 països, van recaptar 630.000 euros per a la causa revolucionària i van declarar triomfalment: Els comunistes hem arribat!

Continuant amb el debat amb els companys del Moviment Socialista (MS), al següent article abordem la qüestió de les tasques dels comunistes a l’època actual i la rellevància i paper del Partit Comunista. Per contrastar els diferents punts de vista, citarem l’article dels companys d’Horitzó Socialista (HS) Crítica a la qüestió organitzativa: desviacions i potencialitatsTambé farem referència a l’article d’HS ...

La irrupció del Moviment Socialista (MS) en diverses zones de l’Estat espanyol és un esdeveniment que els altres comunistes de l’Estat i en l’àmbit internacional hem de celebrar. Destacant la seva importància, el Corrent Marxista Internacional vol establir un diàleg i un intercanvi de punts de vista fraternal amb els camarades del MS, a fi d’aclarir les tasques i les tàctiques que enfronta el moviment comunista.

Els capitalistes no fan la guerra pel “patriotisme”, la “democràcia” o qualsevol altre principi altisonant. Fan la guerra per beneficis, per capturar mercats estrangers, fonts de matèries primeres i expandir les seves esferes d’influència.